• Αυστηρή προειδοποίηση για δυναμικά μέτρα εάν δεν αρχίσει αμέσως εντατικός διάλογος με Ο.Κ.Υπ.Υ.
  • Ο χρόνος έχει παρέλθει, τα νοσηλεύτρια καταρρέουν, η αβεβαιότητα είναι το κυρίαρχο αίσθημα και οι υπεύθυνοι απλά δίνουν υποσχέσεις σε δημοσιογραφικές διασκέψεις
  • Θέτει θέμα ασφάλειας των ασθενών, ζητά από τον (Ο.Κ.Υπ.Υ.) να σεβαστεί τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του και καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα που την ψήφισαν να τοποθετηθούν 

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) απαιτεί άμεση έναρξη εντατικού διαλόγου, με συγκεκριμένο περιεχόμενο στη βάση  χρονοδιαγράμματος, προς επίλυσης των θεμάτων, αλλά και των ζητημάτων, που σχετίζονται με την ασφάλεια των ασθενών, ενώ ζητά από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Ο.Κ.Υπ.Υ.) να σεβαστεί την ίδια την νομοθεσία που διέπει την δημιουργία και λειτουργία του και καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα που την ψήφισαν να τοποθετηθούν.

Αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΠΑΣΥΚΙ:

«Αναφορικά με τις δηλώσεις του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Ο.Κ.Υπ.Υ.), κ. Πολύζου σχετικά με την έναρξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος εγγραφής των Κυβερνητικών Γενικών Ιατρών και Παιδιάτρων από την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της για την προχειρότητα και αφέλεια με την οποία προσεγγίζει ο Ο.Κ.Υπ.Υ., ένα μείζον ζήτημα για τη εύρυθμη λειτουργία των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, που με τη σειρά του θα διασφαλίσει ποιότητα και βιωσιμότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας προς όφελος του καθενός γενικά και των ασθενών ειδικότερα.

Παρόλο που η Συντεχνία μας έγκαιρα και πολλάκις έχει υποβάλει σχετικά ερωτήματα που αφορούν το εργασιακό καθεστώς (τόσο σε νομικό, όσο και τεχνικό) των ιατρών του Δημοσίου στην περίπτωση που ο Ο.Κ.Υπ.Υ. θα συμβληθεί ως εργοδότης και οι ιατροί σε προσωπικό επίπεδο με τον Ο.Α.Υ. για την παροχή ενδονοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής φροντίδας αντίστοιχα, χωρίς να προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος και συμφωνία, προχώρησε σε παραπλανητικές δηλώσεις όσον αφορά την συμμετοχή των Κυβερνητικών Ιατρών στο εγχείρημα, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων.

  • Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. αναμένει άμεσα διευκρινήσεις τόσο αναφορικά με το τεχνικό και νομικό κώλυμα που προκύπτει από την απόφαση των Κυβερνητικών Ιατρών να συμβληθούν με τον ΟΑΥ την έγγραφη διαβεβαίωση, όσον και την ασφαλιστική κάλυψη για αστική ευθύνη, τις συμπεφωνημένες Δομές και Οργανογράμματα των Κέντρων Υγείας, Παιδιατρικών Κλινικών καθώς επίσης και των Υπολοίπων Κλινικών στα Κρατικά Νοσηλευτήρια.

Ας μην ξεχνούμε και τις διευθετήσεις και τα συνοδά κίνητρα για την εξυπηρέτηση των ασθενών εκτός του συνήθους ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας και τις αντίστοιχες διευκρινήσεις όσον αφορά την παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας από τους Ειδικούς Ιατρούς των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων.

Υπενθυμίζεται και επισημαίνεται στον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Ο.Κ.Υπ.Υ.)., ότι, ο νομοθέτης προϋποθέτει την συμπεφωνημένη υπογραφή σύμβασης σε ατομικό επίπεδο έκαστου ιατρού και όχι του νοσηλευτηρίου με τον Ο.Α.Υ., όσον αφορά την παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας και όχι μόνον.

Επιπλέον, εκκρεμεί και αιωρείται ακόμη, η συνομολόγηση των αντίστοιχων κανονισμών που διέπουν την συγκεκριμένη διαδικασία καθώς επίσης και νενομισμένη διαδικασία συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για προώθηση προς νομοθεσία.

ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί και να απαντηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ήτοι, το Υπουργείο Υγείας, τον Ο.Α.Υ. και τον Ο.Κ.Υπ.Υ., το ερώτημα ποιοι από όλους τους ιατρούς που δυνητικά μπορούν να εγγραφούν ως προσωπικοί ιατροί, είναι εφικτό να ενταχτούν στον Ο.Α.Υ., δεδομένου του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός ιατρών που στελεχώνουν στην παρούσα φάση τα Τ.Α.Ε.Π.;

  • Μήπως η ένταξη ανεξαιρέτως όλων των Γενικών Ιατρών, όπως έχουν ήδη κληθεί να το πράξουν από των Ο.Κ.Υπ.Υ., δύναται να αποψιλώσει τα Τ.Α.Ε.Π με κατακλυσμιαίες καταστροφικές επιπτώσεις στην λειτουργία των τελευταίων και των ίδιων των ασθενών;

Ο χρόνος έχει παρέλθει, τα νοσηλεύτρια καταρρέουν, η αβεβαιότητα είναι το κυρίαρχο αίσθημα και οι υπεύθυνοι απλά δίνουν υποσχέσεις σε δημοσιογραφικές διασκέψεις.

Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι είμαστε στα όρια μας, φτάνει πια λόγια. Απαιτούμε άμεση έναρξη εντατικού διαλόγου με συγκεκριμένο περιεχόμενο στην βάση  χρονοδιαγράμματος προς επίλυσης των πιο πάνω θεμάτων, αλλά και των ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των ασθενών μας.

Ζητούμε από τον Ο.Κ.Υπ.Υ. να σεβαστεί την ίδια την νομοθεσία που διέπει την δημιουργία και λειτουργία του, και καλούμε τα κοινοβουλευτικά κόμματα που την ψήφισαν να τοποθετηθούν.

Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε με μέτρα και να καλέσουμε τα μέλη μας να μην συμβληθούν με το Ο.Α.Υ. αφού το μόνο σίγουρο που αφορά το εργασιακό τους μέλλον είναι η αβεβαιότητα, στις επιπτώσεις της οποίας αρνούμαστε να συμμετέχουμε.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση προς όφελος των ασθενών δεν επιλύονται μέσω δημοσιογραφικών διασκέψεων αλλά στην πρώτη γραμμή. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

 

 

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top