Δεν είναι δυνατόν με τα ίδια ποσά που επενδύονται σήμερα για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, που είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, να αναμένεται να προσφερθούν ποιοτικότερες και περισσότερες υπηρεσίες φαρμακευτικής περίθαλψης

 

 Ο προϋπολογισμός για το φάρμακοα στο ΓεΣΥ θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικός των αναγκών, αναφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ) σε  ανακοίνωσή του μετά την Έκτακτη Γενική συνέλευση του που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου.

Ο ΣΦΕΚ αναφέρει ότι θα πρέπει να ληφθούν  υπόψη οι πραγματικές δαπάνες των Κυπρίων για φάρμακα το 2018 και με πρόβλεψη για λογική αύξηση μέσα στο 2019 και άλλοι παράγοντες όπως είναι οι αγορές από τα κατεχόμενα και από την Ελλάδα και το αυξημένο κόστος αποθήκευσης και διανομής.

«Είναι κεφαλαιώδους σημασίας ο ορθός καθορισμός του προϋπολογισμού για κάλυψη όλων των αναγκών. Δεν είναι δυνατόν με τα ίδια ποσά που επενδύονται σήμερα για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, που είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, να αναμένεται να προσφερθούν ποιοτικότερες και περισσότερες υπηρεσίες φαρμακευτικής περίθαλψης», αναφέρεται.
 
Σχετικά με το θέμα των rebates (ανταποδοτικότητας) ο ΣΦΕΚ ζητά από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να το χειρισθεί σωστά, δηλαδή οι εκπτώσεις που ζητούνται να μην είναι υπερβολικά ψηλές, ώστε να θέσουν σε κίνδυνο την παρουσία και διαθεσιμότητα των υφιστάμενων αλλά και νέων φαρμάκων στην μικρή αγορά της Κύπρου.
 
Όσον αφορά το clawback (επιστροφή χρημάτων στον ΟΑΥ σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού) η Γενική Συνέλευση πιστεύει ακράδαντα ότι αυτή η πρόνοια μπορεί να εξετασθεί για πιθανή εφαρμογή μετά από πέντε χρόνια έτσι ώστε να υπάρχει ικανοποιητικό ιστορικό από την λειτουργία του ΓεΣΥ και αφού διαπιστωθεί η συμπεριφορά της αγοράς του φαρμάκου σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

« Είναι απαράδεκτο να καλούνται οι πάροχοι να καλύψουν τις οποιεσδήποτε υπερβάσεις στον προϋπολογισμό όταν μάλιστα η ευθύνη για τον καθορισμό των αναγκών και η κάλυψη τους ανήκει εξ ολοκλήρου στον ασφαλιστικό οργανισμό», αναφέρεται.
 
Τέλος, η Γενική Συνέλευση χαιρετίζει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το ΓεΣΥ, γιατί ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κυπριακό Κράτος χρειάζεται ένα καθολικό υγιές σύστημα υγείας.  Όπως αναφέρεται, το απαιτεί ο Κύπριος ασθενής και το δικαιούται.

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top