Ανάγκη βελτίωσης της αντιμετώπισης

του καρκίνου του προστάτη, τη διάγνωση και τη θεραπεία

Του Σάββα ΗΛΙΟΦΩΤΟΥ*

Διανύουμε τη “βδομάδα χαλαρής γραβάτας” την οποία προκήρυξε το Europa Uomo Κύπρου, μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών του για ενημέρωση του ανδρικού πληθυσμού και ευαισθητοποίησης του για έγκαιρη διάγνωση του ανδρικού καρκίνου. Ο ανδρικός πληθυσμός πρέπει να σταματήσει να  παίζει επικίνδυνα με την ζωή του, την στιγμή που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο, εάν τον διαγνώσει έγκαιρα.

 Στα πλαίσια αυτής της βδομάδας, το Europa Uomo Κύπρου φιλοξένησε τον Πρόεδρο του EUROPA OUMO André Deschamps με τον οποίο αντηλλάγησαν εμπειρίες με στόχο τα καλύτερα αποτελέσματα για τους άνδρες της Κύπρου. Κάθε χρόνο, 75.000 άνδρες πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη. Έρευνα η ο ποία έγινε  σε 24 ευρωπαϊκά κράτη έδειξε ότι λιγότερο από το 50% όλων των ανδρών γνωρίζουν την ασθένεια. Η πρόωρη ανίχνευση με βάση  το PSA προωθείται από επαγγελματίες του τομέα υγείας μόνο σε 50% των χωρών. Ανάλογα με τη χώρα, μεταξύ 20% και 60% όλων των διαγνώσεων καρκίνου του προστάτη γίνεται στην μεταστατική φάση. Η ποιότητα της ζωής των ανδρών που διαγνώνονται με καρκίνο του προστάτη επηρεάζεται σημαντικά. Αν όμως  διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, η ποιότητα ζωής επηρεάζεται σε πολύ μικρότερη έκταση από την ανίχνευση σε μεταστατική φάση.  Το EUROPA OUMO απαιτεί από τα κράτη την εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής,  η οποία να βασίζεται σε τρεις πυλώνες που πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα για να εξασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτοί οι πυλώνες είναι: Η αύξηση της  ευαισθητοποίησης, η προώθηση της έγκαιρης ανίχνευσης καθιστώντας υποχρεωτική την εξέταση των ανδρών σε πρώτο στάδιο με το PSA και η εξασφάλιση της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη στα πολυεπιστημονικά κέντρα καρκίνου.

Για την αύξηση της ευαισθητοποίησης πρέπει να δρομολογηθούν εκστρατείες ενημέρωσης. Το  EUROPA OUMO Κύπρου, πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά για να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην εκστρατεία ενημέρωσης. Έδειξε στην πράξη ότι και θέλει και μπορεί. Η διάγνωση, πρέπει να αρχίζει στα 45-50 έτη, ανάλογα με την ανάλυση κινδύνου και την ιστορία της οικογένειας. Το κόστος της έγκαιρης διάγνωσης, είναι για το κράτος κατά πολύ χαμηλότερο του κόστους της διάγνωσης σε μεταστατικό στάδιο του καρκίνου. Για να υπάρξει το  καλύτερο αποτέλεσμα για τους άνδρες, η θεραπεία σε ένα κέντρο καρκίνου με πολυεπιστημονική προσέγγιση είναι απαραίτητη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκταση και η σοβαρότητα του, οι πλευρικές επιδράσεις των θεραπειών είναι συνάρτηση της εμπειρίας του χειρουργού και του  ακτινοθεραπευτή. Σε ένα κέντρο καρκίνου του προστάτη, οι ακόλουθοι κλάδοι θα πρέπει να είναι μέλος της διεπιστημονικής ομάδας: ουρολόγος, ογκολόγος, ογκολόγος ακτινοβολίας, παθολόγος, εξειδικευμένη νοσοκόμα, δικηγόρος ασθενούς, ψυχολόγος, συντονιστής κλινικών δοκιμών, σεξουαλικών θεραπειών, φυσιοθεραπευτών και γηριάτρων. Δεδομένου ότι τα πολυεπιστημονικά κέντρα θα βρίσκονται κυρίως στις μεγαλύτερες πόλεις, θα πρέπει να αναπτύξουν τρόπους συνεργασίας με τοπικές υπηρεσίες υγείας για να αποφεύγονται περιττά ταξίδια και έξοδα για τους ασθενείς. Οι άνδρες δεν πρέπει  να περιμένουν για τον καρκίνο του προστάτη τους να γίνει μεταστατικός για να πάρουν  μια διάγνωση. Η εξέταση  PSA έχει χρησιμοποιηθεί, για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, είναι απλή και εύκολη. Όπως εύκολη είναι και μια πρώτη επίσκεψη στον Ουρολόγο. Η έγκαιρη διάγνωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γνώση των ανδρών. Αυτή η γνώση πρέπει να φθάσει όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά κοντά τους. Η συμβολή των γυναικών  στην προσπάθεια να πεισθούν οι άντρες της οικογένειας να εξεταστούν, είναι σημαντική. Για αυτό, η εμπλοκή των γυναικών στη προσπάθεια να οδηγηθούν οι άνδρες έγκαιρα στον Ουρολόγο, είναι στρατηγικός στόχος του EUROPA OUMO Κύπρου. Για αυτή τη βδομάδα, χαλαρώστε όλοι τις γραβάτες σας, στέλλοντας το μήνυμα της έγκαιρης πρόληψης.

  • Ο Σάββας Ηλιοφώτου είναι Αντιπρόεδρος του Europa Uomo Κύπρου, πρώην Δήμαρχος Στροβόλου

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top