Γνωρίζετε ότι το πολύ αλάτι στο φαγητό συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ίσως να μην συνειδητοποιείτε όμως πόσο εύκολα βάζετε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας σε κίνδυνο, όταν τρώτε έξω.

Πολλά πιάτα εστιατορίων και fast food περιέχουν όλη την ποσότητα αλατιού που πρέπει να τρώτε στη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

Η ποσότητα αυτή ανέρχεται σε 2.300 χιλιοστόγραμμα ή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού.

Πολλοί Αμερικανοί τρώνε έξω κατά μέσο όρο πέντε φορές την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

Όσο περισσότερο αλάτι τρώει κανείς, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος υπέρτασης, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

Εκτιμάται ότι ο μέσος Αμερικανός λαμβάνει καθημερινά 50% περισσότερο αλάτι από το επιτρεπόμενο, υπερβολή που ξεκινά ήδη από την παιδική ηλικία. Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 10 ετών λαμβάνουν 2.900mg την ημέρα, ενώ οι έφηβοι περίπου 3.700mg.

Μελέτες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο έχουν εξετάσει τη σχέση αλατιού και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μία εξ αυτών σε 500 ανθρώπους, ηλικίας 18 έως 40 ετών, διαπίστωσε ότι όσο περισσότερα γεύματα εστιατορίου έτρωγε κάποιος σε εβδομαδιαία βάση, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος προ-υπέρτασης. Οι νέοι που έχουν έστω και ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση, διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο υπέρτασης.

Περίπου το 80% του προσλαμβανόμενου αλατιού είναι αυτό που έχει προστεθεί από τους κατασκευαστές των επεξεργασμένων τροφών και στα μενού των εστιατορίων.

Αν και το αλάτι σε πολλές επεξεργασμένες τροφές έχει μειωθεί ελαφρώς τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχει αυξηθεί σε πολλά προϊόντα fast food.

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας όταν τρώτε έξω, ρωτήστε για την ποσότητα αλατιού που περιέχουν τα πιάτα που σας ενδιαφέρουν.

Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγετε να προσθέτετε αλάτι στα έτοιμα φαγητά.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top