• «Οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουν, να ενημερώνονται  και  να μαθαίνουν για τους μαστούς τους»

Γνωριμία με τις υπηρεσίες του  Αμερικάνικου Κέντρου Μαστού

Την ανάγκη οι γυναίκες να φροντίζουν, να ενημερώνονται και να μαθαίνουν για τους μαστούς τους σε τακτική βάση, τονίζει σε συνέντευξη της στο περιοδικό «Υγεία για όλους», η Δρ Γεωργία Κουλέρμου, Πλαστικός Χειρουργός - Ογκοπλαστικός Χειρουργός του Αμερικάνικου Κέντρου Μαστού.

Η Δρ Κουλέρμου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον ένα χρόνο λειτουργίας και προσφοράς στην Κυπριακή Κοινωνία του Αμερικάνικου Κέντρου Μαστού, και μας εξηγεί το πόσο σημαντικό είναι για τους ασθενείς ότι το κέντρο λειτουργεί με πολυθεματική μορφή.

Αναφέρεται επίσης στη σημαντικότητα της πρόληψης στον τομέα του μαστού, έτσι ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα γεγονότα και στέλνει το δικό της ιδιαίτερο μήνυμα προς τις γυναίκες.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Υ.Γ: Αγαπητή Δρ Γεωργία Κουλέρμου, το Αμερικάνικο Κέντρο Μαστού έκλεισε πρόσφατα ένα χρόνο λειτουργίας και προσφοράς στην Κυπριακή Κοινωνία. Θα θέλαμε να μας αναπτύξετε τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρετε στο κέντρο και σε ποιους απευθύνεστε.

Δρ. Γεωργία Κουλέρμου: To Αμερικάνικο Κέντρο Μαστού προσφέρει υπηρεσίες σε  οποιαδήποτε γυναίκα ή και άντρα έχει ένα πρόβλημα που αφορά την υγεία του μαστού. Μπορεί να είναι καρκίνος του μαστού, μπορεί να είναι κάτι καλοήθες, μπορεί να είναι απλώς η ψηλάφηση ενός ογκιδίου ή ακόμα επειδή λειτουργούμε και ως διαγνωστικό κέντρο με ακτινολόγο, ο οποίος είναι εξειδικευμένος σε αυτό το θέμα, μπορεί  μια γυναίκα να κάνει  εδώ την ετήσια της παρακολούθηση, την μαστογραφία της και το υπερηχογράφημα.

Άρα αφενός απευθυνόμαστε σε γυναίκες οι οποίες θέλουν κάθε χρόνο να κάνουν κλινική εξέταση, να κάνουν την ακτινογραφική τους εξέταση απλά την παρακολούθηση τους, και να σιγουρευτούν  ότι είναι υγιείς.

Απευθυνόμαστε επίσης σε γυναίκες οι οποίες έχουν κάποιο πρόβλημα με τον μαστό τους οποιουδήποτε τύπου, σε γυναίκες που έχουν ψηλαφίσει κάτι και τούτο μπορεί να είναι μια κακοήθεια καρκίνος του μαστού ή μπορεί να είναι μια καλοήθεια.

Εδώ προσφέρονται επίσης όλες οι τεχνικές των βιοψιών για τις γυναίκες που είτε έχουν ψηλαφίσει, είτε έχουν βρει στη μαστογραφία ή στο υπερηχογράφημα κάτι το οποίο θέλει διερεύνηση. Σε αυτές τις γυναίκες γίνεται διερεύνηση είτε με βιοψία είτε με άλλες μεθόδους που υπάρχουν και ανάλογα με τη διάγνωση ή δίνεται συμβουλή για την μετέπειτα πορεία. Για παράδειγμα  αν είναι κακοήθεια  μπαίνει μέσα στην πολυθεματική ομάδα, συζητιέται με τους ογκολόγους και με όλη την ομάδα η οποία λαμβάνει μέρος και παίρνονται  οι αποφάσεις για τη χειρουργική θεραπεία. Μετά τη χειρουργική θεραπεία εάν πρόκειται για μαστεκτομή ή αν πρόκειται με κάποιο τρόπο μερική εκτομή γίνεται και η αποκατάσταση.

Υ.Γ: Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην πολυθεματικότητα του κέντρου σας. Πείτε μας πως βοηθά στην αντιμετώπιση διάφορων περιστατικών…

Δρ. Γεωργία Κουλέρμου: Το Αμερικανικό Κέντρο Μαστού έχει ένα χρόνο λειτουργίας και στεγάζεται στο American Medical Centre. Είναι ένα κέντρο μαστού πολυ-θεματικό όπως λέγεται, γιατί μόνο τα πολυθεματικά κέντρα μαστών μετά από οδηγίες πλέον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με νομοθεσία, μπορούν να αντιμετωπίζουν περιστατικά.

Βεβαίως δεν υπάρχει νομική απαγόρευση να τα αντιμετωπίζουν κι άλλα κέντρα που δεν είναι πολυθεματικά, όμως έχει φανεί και από τις στατιστικές ότι η πορεία των γυναικών με καρκίνο του μαστού όπως και η βιωσιμότητά τους είναι πολύ πιο καλυμμένη όταν αντιμετωπίζεται σε τέτοια κέντρα.

Το Αμερικανικό Κέντρο Μαστού μπήκε στο διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκτυο των εξειδικευμένων κέντρων μαστού της Ευρωπαϊκής σχολής ογκολογίας και τούτο αντιλαμβάνεστε ότι ήταν μια καθιέρωση στο χώρο των Ευρωπαϊκών κέντρων μαστού.

Υ.Γ: Πόσα περιστατικά αντιμετωπίσατε στον πρώτο χρόνο λειτουργία του κέντρου σας;

Δρ. Γεωργία Κουλέρμου:  Φέτος είχαμε αντιμετωπίσει 165 καινούργια περιστατικά καρκίνου του μαστού. Έγιναν πάνω από 450 βιοψίες εδώ στο κέντρο. Αυτά τα περιστατικά χειρουργήθηκαν, στο 1/3 από αυτά έγινε μαστεκτομή και στα υπόλοιπα 2/3 έγιναν είτε ευρείς εκτομές ή ογκοπλαστικές  επεμβάσεις που δεν αφαιρέθηκε ολόκληρος ο μαστός.

Συνεργασία με το ερευνητικό τμήμα

της UCOMAT των Ευρωπαϊκών κέντρων μαστού

Υ.Γ: Όσον αφορά το ερευνητικό κομμάτι, έχετε βάλει κάτω κάποιο πλάνα έτσι ώστε να το αναπτύξετε;  Κάποιες συνεργασίες με διεθνές η Ευρωπαϊκούς οργανισμούς;

Δρ. Γεωργία Κουλέρμου:  Βεβαίως και γι’ αυτό το λόγο είμαστε σε επαφή με το ερευνητικό τμήμα της EUSOMA των Ευρωπαϊκών κέντρων μαστού.

Σε λίγες ημέρες οι άνθρωποι του συγκεκριμένου οργανισμού θα βρίσκονται στην Κύπρο έτσι ώστε να ξεκινήσουμε μαζί δουλεία σε ερευνητικό επίπεδο. Θα  μεταφέρουμε όλα μας τα δεδομένα εκεί, θα τα αναλύουμε και θα τα δημοσιεύουμε ταυτόχρονα γιατί ο καλύτερος τρόπος να ελέγξεις εάν κάνεις σωστά τη δουλειά σου είναι από τα δεδομένα σου.

Για παράδειγμα λες ότι  κάνεις μια  προφυλακτική μαστεκτομή σε μια γυναίκα. Πρέπει όμως να την παρακολουθήσεις. Θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη συνέχεια, θα είναι επιτυχημένη η επέμβασή της;

Ή άλλο παράδειγμα:  Aφαιρώ ένα μαστό… Θα κάνει ή όχι  τοπική υποτροπή; Και αν κάνει  τι σημαίνει αυτό;

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ελέγξεις την ποιότητα της δουλειάς σου και να την κρατήσεις σε ένα ψηλό επίπεδο. Οπόταν τούτο προσωπικά μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά γιατί θα έχουμε τη δυνατότητα και ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων και έτσι μιας ευρύτερης συνεργασίας με το εξωτερικό.

Η σημασία της πρόληψης

Υ.Γ: Ποια σημασία δίνεται στην πρόληψη και πώς συμβάλλετε ως Κέντρο προς αυτή την κατεύθυνση;

Δρ. Γεωργία Κουλέρμου: Η πρόληψη είναι πάρα πολύ σημαντική. Γι’ αυτό συχνά προχωρούμε  στη διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων με τις οποίες ενημερώνουμε  τις γυναίκες.

Προσπαθούμε να θυμίζουμε  ότι πρέπει να κάνουν  τις μαστογραφίες τους, τα υπερηχογραφήματα τους και μέσα από τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον πολύ συχνά υπενθυμίζουμε για τη σημασία της ψηλάφησης, τη σημασία του να γνωρίζει μια γυναίκα το μαστό της ούτως να μπορέσει να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις.

Υ.Γ: Πιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στις γυναίκες όσον αφορά την προστασία των μαστών τους;

Δρ. Γεωργία Κουλέρμου:  Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι πρέπει να ψάχνουν τα κέντρα τα οποία επισκέπτονται για να έχουν σωστή ιατρική όταν φτάνουν σε αυτά τα κέντρα. Να ζητούν, να ρωτούν, να μαθαίνουν.

Πρέπει να γνωρίζουν  τους γιατρούς και το προσωπικό , το οποίο βρίσκεται εκεί. Τι δεδομένα έχουν, τι εμπειρία έχουν, τι αποτελέσματα έχουν και κυρίως να προσέχουν τους μαστούς τους.

Tέλος το πιο σημαντικό, θέλω να τους επισημάνω να φροντίζουν να μαθαίνουν και να ενημερώνονται για τους μαστούς τους για να μπορούν να έχουν πιο καλή πορεία τόσο στην υγεία του μαστού, αλλά της νόσου του μαστού όταν εμφανιστεί.

IATΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Δρ Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Γενικός Χειρουργός/ Χειρουργός μαστού

Δρ Γεωργία Κουλέρμου

Πλαστικός Χειρουργός/ Ογκοπλαστικός Χειρουργός

Δρ. Δημήτρη Σοφοκλέους

Ακτινολόγος/ Ειδικότητα στην διαγνωστική του μαστού

 

______________________________________

  • *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει το περιοδικό ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: healthtodaylife.com / www.ygeiagiaolous.com.cy

 

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top