Print this page

 

  • Η παροχή φροντίδας υγείας από τους προσωπικούς ιατρούς, οι κλινικές εξετάσεις και η προμήθεια φαρμάκων
  • Το ύψος των συμπληρωμών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), κ. Άθως Τσινωντίδης  απαντά σε όλα τα ερωτήματα μας και επεξηγεί, απαντώντας σε ερωτήσεις του περιοδικού μας, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), η εφαρμογή του οποίου ξεκινά την 1η Ιουνίου 2019:

ΕΡ.: Κύριε Τσινωντίδη, καθώς άρχισε η καταβολή εισφορών από τους πολίτες για το ΓεΣΥ και συνεχίζονται οι εγγραφές των δικαιούχων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θα θέλαμε να μας πείτε σε συντομία, τι θα δικαιούνται από την 1η Ιουνίου 2019.

Άθως Τσινωντίδης: Στην  πρώτη φάση του ΓεΣΥ από την 1η Ιουνίου 2019 θα ξεκινήσει η παροχή φροντίδας υγείας στους δικαιούχους από προσωπικούς ιατρούς, από ειδικούς ιατρούς για εξωνοσοκομειακά περιστατικά, η  προμήθεια φαρμάκων και οι  κλινικές εργαστηριακές εξετάσεις. Να πούμε επίσης ότι στην πρώτη φάση θα περιλαμβάνονται και εξετάσεις από ακτινοδιαγνωστικά και ακτινοθεραπευτικά κέντρα, δηλαδή εξετάσεις όπως για παράδειγμα ακτινογραφίες MRI .

Στον προσωπικό ιατρό ο δικαιούχος έχει απευθείας πρόσβαση χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε  πληρωμής εκτός και εάν υπερβεί ένα μέγιστο αριθμό επισκέψεων. Όσον αφορά στους ειδικούς ιατρούς υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους θα μπορεί να απευθυνθεί ένας δικαιούχος. Ο ένας τρόπος είναι με το να εξασφαλίσει παραπεμπτικό από τον προσωπικό του ιατρό. Σε τούτη την περίπτωση η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό θα έχει συμπληρωμή ύψους 6 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση ο δικαιούχος μπορεί να πάει απευθείας στον ειδικό ιατρό, όμως  θα πρέπει να καταβάλει σ’ αυτόν 25 ευρώ.

ΕΡ.: Ένας ασθενής θα μπορεί να επισκεφθεί όποιον ειδικό γιατρό θέλει  χωρίς παραπομπή;

Άθως Τσινωντίδης: Και στις δύο περιπτώσεις είτε με παραπομπή είτε χωρίς παραπομπή, ο δικαιούχος επιλέγει τον ειδικό ιατρό που θέλει. Δηλαδή όταν εξασφαλίσει παραπομπή από τον προσωπικό του γιατρό θα πρόκειται για παραπεμπτικό σε ειδικότητα και όχι για συγκεκριμένο ειδικό γιατρό. Έτσι ο ασθενής πάντοτε διαλέγει τον ειδικό ιατρό που επιθυμεί να επισκεφθεί. Τώρα το ίδιο συμβαίνει και με το παραπεμπτικό για κλινικές εξετάσεις ή απεικονιστικές εξετάσεις ο ασθενής διαλέγει το εργαστήριο ή το ακτινοθεραπευτικό - ακτινολογικό το οποίο επιθυμεί να κάμει τις εξετάσεις του.

Στις εργαστηριακές εξετάσεις υπάρχει συμπληρωμή ενός ευρώ για κάθε εξέταση με μέγιστο τα 10 ευρώ για κάθε κατηγορία εξέτασης. Για να είμαστε λίγο πιο σαφής εδώ εννοούμε ότι εάν ο δικαιούχος έχει συνταγή για δεκαπέντε χημικές εξετάσεις θα πληρώσει μέγιστο ποσό τα 10 ευρώ ή αν έχει παραπεμπτικό π.χ. για 5 αιματολογικές εξετάσεις θα πληρώσει 5 ευρώ.  Κάτι παρόμοιο εφαρμόζεται και στα φάρμακα δηλαδή για κάθε φάρμακο ο δικαιούχος πληρώνει ένα ευρώ.

Επίσης για κάθε ακτινογραφία ή MRI ο δικαιούχος πληρώνει δέκα ευρώ σαν συμπληρωμή εφόσον έχει παραπεμπτικό. Να πούμε εδώ όμως ότι όλες αυτές οι συμπληρωμές είναι προσθετικές κι εφόσον ο δικαιούχος ανήκει στην κατηγορία των ληπτών επιδόματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) ή είναι χαμηλοσυνταξιούχος ή είναι ηλικίας κάτω των 21 ετών, θα υπάρχει οροφή σ’ αυτές τις συμπληρωμές ύψους 75 ευρώ. Δηλαδή όταν προστεθούν όλες αυτές οι συμπληρωμές και φτάσει κάποιος στα 75 ευρώ για το υπόλοιπο του έτους σταματά να πληρώνει και τις συμπληρωμές θα τις καλύπτει ο οργανισμός.

Εάν ο δικαιούχος δεν ανήκει σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες που είπαμε και ανήκει στην κατηγορία στο γενικότερο πληθυσμό, τότε το ύψος της οροφής για τις συμπληρωμές είναι τα 150 ευρώ τον χρόνο.

ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΕΡ.:  Όσον αφορά τα φάρμακα ισχύει για όλα το ένα ευρώ ή υπάρχουν φάρμακα που είναι πιο ακριβά και θα πρέπει ο δικαιούχος να καλύπτει τη διαφορά;

Άθως Τσινωντίδης: Να σας πω ότι ο οργανισμός θα καλύπτει τις ανάγκες του κάθε δικαιούχου με το δικαιούχο να μπορεί να πληρώσει μόνο ένα ευρώ ανά φάρμακο. Στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος επιθυμεί να πάρει κάτι διαφορετικό κι όταν λέμε διαφορετικό εννοούμε ότι αν υπάρχει διαθέσιμο γενόσιμο και προτιμά να πάρει το πρωτότυπο τότε ο δικαιούχος θα καλεστεί να πληρώσει τη διαφορά. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν γενόσιμα ο δικαιούχος θα πληρώνει ένα ευρώ και θα παίρνει το πρωτότυπο.

 

ΕΡ.:  Κύριε Τσινοντίδη θα θέλαμε ένα καταληκτικό σχόλιο για τον κόσμο. Ο ΟΑΥ είναι έτοιμος έτσι ώστε όλα να πάνε καλά και το ΓεΣΥ  να λειτουργήσει και να έχει γερές βάσεις;

Άθως Τσινωντίδης: Κοιτάξετε, ο ΟΑΥ είναι πανέτοιμος. Η  μεταρρύθμιση που πάμε να κάνουμε  είναι τεράστια και σίγουρα στα αρχικά στάδια θα υπάρξουν δυσκολίες, θα υπάρξουν προβλήματα.

Αλλάζουμε κάποια πράγματα με τα οποία ήμασταν συνηθισμένοι τόσα χρόνια, εντούτοις είμαστε εδώ να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και να βρούμε τρόπους επίλυσης τους ούτως ώστε σε βάθος χρόνου να λειτουργήσει κανονικά το ΓεΣΥ άψογα. Είναι νομίζω αναμενόμενο από όλους ότι κάποια προβλήματα θα προκύψουν ειδικά στα αρχικά στάδια όταν ο κόσμος δεν θα γνωρίζει ακριβώς τι θα κάνει.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι υπάρχει το κέντρο εξυπηρέτησης για τα θέματα του ΓεΣΥ. Ο κόσμος μπορεί να αποταθεί στον αριθμό 17000 όπου ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να απευθυνθεί για να λύσει την όποια απορία. Ακόμα και σήμερα μπορεί ο οποιοσδήποτε να επικοινωνήσει μαζί μας και εμείς να του εξηγήσουμε οτιδήποτε χρειάζεται.