Print this page

Συνέντευξη με τον Δρ Νίκο Καρπέττα Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας της Καρδιαγγειακής Πρόληψης της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΚΕΚ)

Η αρτηριακή Υπέρταση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Εν τούτοις, η διάγνωση και η αντιμετώπισή της μπορεί συχνά να επιτευχθεί αν ακολουθήσουμε κάποιες απλές οδηγίες, αν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας με μικρές αλλά μακροχρόνια κρίσιμες κινήσεις, με επαγρύπνηση και σωστή συνεργασία ιατρού – ασθενούς, τονίζει ο Δρ Νίκος Καρπέττας, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Καρδιαγγειακής Πρόληψης της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΚΕΚ), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Υγεία για Όλους» με την ευκαιρία της εκστρατείας ενημέρωσης για την υπέρταση.

Παραθέτουμε στη συνέχεια τη συνέντευξη:

  • Γι’ άλλη μια χρονιά με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης (17η Μάϊου) πραγματοποιήθηκε από την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού σε όλη την Κύπρο. Είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που είχατε;

Δρ Νίκος Καρπέττας: Η καρδιολογική εταιρεία Κύπρου οργάνωσε μία σειρά από δράσεις με στόχο την ενημέρωση του κοινού, όπως εμφανίσεις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, δημοσίευση επιστημονικών άρθρων σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα καθώς και δύο εκδηλώσεις σε εμπορικά κέντρα σε Λευκωσία και Λεμεσό, όπου έγινε μέτρηση της πίεσης των περαστικών, συζήτηση και παροχή ενημερωτικού υλικού.

Η ανταπόκριση που είχαμε από τον κόσμο ήταν μεγάλη και προσωπικά μπορώ να πω ότι από τη μία εξεπλάγην θετικά με το πόσο κινητοποιημένοι είναι οι Κύπριοι σχετικά με την υπέρταση, από την άλλη δυστυχώς διαπίστωσα ότι η ενημέρωση αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό επιφανειακή ενώ υπάρχει και ευρεία διάδοση κάποιων μύθων γύρω από την υπέρταση. Η εκστρατεία μας αυτή καθώς ο ρόλος όλων των ιατρών καθημερινά έχει στόχο να ενημερωθεί το κοινό σωστά και ουσιωδώς.

  • Θα θέλαμε να μας δώσετε περισσότερα στατιστικά στοιχεία όσον αφορά το φαινόμενο της υπέρτασης στην Κύπρο;

Ν.Κ.: Τα στοιχεία στην Κύπρο είναι δύσκολο να αναλυθούν. Θεωρώντας ότι ακολουθούμε την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, πρόκειται για μια πολύ συχνή κατάσταση αφού σύμφωνα με διάφορες μελέτες, περίπου 30-45% των ενηλίκων πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση, ενώ ξεπερνά το 60% στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

  • Πόση σημασία πρέπει να δοθεί στην πρόληψη;

Ν.Κ.: Η σημασία της πρόληψης, όπως και σε πολλά θέματα στην ιατρική είναι σημαντική. Ειδικά για την υπέρταση η πρόληψη έχει τεράστια σημασία γιατί μπορούμε με αλλαγές στον τρόπο ζωής που αναλύονται πιο κάτω, να μειώσουμε τις ανάγκες σε φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και να την αποφύγουμε, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Ακόμα, η πρόληψη είναι σημαντική γιατί οι υπολογισμοί καταδεικνύουν ότι περίπου το 40% όσων έχουν αρτηριακή υπέρταση δεν το γνωρίζουν. Συνεπώς, χρειάζεται επαγρύπνηση για προληπτικές μετρήσεις πίεσης ώστε να εντοπίζονται τα άτομα που έχουν υπέρταση, νωρίς πριν την εγκατάσταση των βλαβών στα όργανα στόχους.

  • Μπορείτε να μας πείτε κάποιες απλές συστάσεις για την πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης και των επιπλοκών της;

Ν.Κ.: Πέρα από μετρήσεις πίεσης (από περιστασιακές μέχρι συστηματικές, ανάλογα με τον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο του καθενός και το αν έχει υπέρταση), τη στενή συνεργασία με το ιατρό για τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, μεγάλη σημασία έχουν και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

-Αύξηση στη διατροφή φρούτων και λαχανικών, φυτικών ινών και ψαριών (DASH): διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά και χαμηλής πρόσληψης κρέατος, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.

-Συστηματική άσκηση όπως περπάτημα, κολύμπι, τροχάδην για 20 με 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας συντελεί σε μείωση της πίεσης ακόμα και χωρίς συνακόλουθη απώλεια βάρους.

-Ο έλεγχος του βάρους, η αποφυγή της παχυσαρκίας

-Μείωση πρόσληψης άλατος. Χρειάζεται προσοχή διότι η κύρια πηγή άλατος στη σημερινή διατροφή προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τρόφιμα σε κονσέρβες και τρόφιμα εστιατορίων.

-Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ.

-Διακοπή του καπνίσματος

-Μείωση κατανάλωσης καφεΐνης. Στα περισσότερα άτομα, χρήση έως και δύο καφέδων την ημέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αρτηριακής υπέρτασης.

  • Θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα τόσο προς τους συναδέλφους σας όσο και προς το ευρύτερο κοινό.

Ν.Κ.: Η αρτηριακή Υπέρταση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Εν τούτοις, η διάγνωση και η αντιμετώπισή της μπορεί συχνά να επιτευχθεί αν ακολουθήσουμε κάποιες απλές οδηγίες, αν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας με μικρές αλλά μακροχρόνια κρίσιμες κινήσεις, με επαγρύπνηση και σωστή συνεργασία ιατρού – ασθενούς.

Νίκος Καρπέττας, MD PhD

Καρδιολόγος American Heart Institute (Limassol)

Λέκτορας Ιατρικής Σχολής European University Cyprus

Πρόεδρος ομάδας εργασίας Καρδιαγγειακής Πρόληψης της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

drkarpettas.com

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τo περιοδικό ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.