Δεδομένου ότι πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες παθήσεις του δέρματος, πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να «θωρακιστούμε» από αυτό.

Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 200.000 περιστατικά μελανώματος παγκοσμίως, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε ώρα περίπου 6 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη συγκεκριμένη αιτία.

Ωστόσο, η σωστή και η επαρκής πρόληψη μπορεί να μας βοηθήσει να προφυλαχθούμε αποτελεσματικά από αυτό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που είμαστε πιο ευάλωτες στις αιτίες που το προκαλούν.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι έχουμε ένα ολόκληρο καλοκαίρι μπροστά μας, ας δούμε πώς μπορούμε να «θωρακίσουμε» την υγεία μας:

 Δεν παραλείπουμε ποτέ την αντηλιακή προστασία

H χρήση του κατάλληλου αντηλιακού αποτελεί τον βασικότερο κανόνα πρόληψης του μελανώματος. Χρειάζεται, λοιπόν, σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, να φοράμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 SPF. Σε περίπτωση που έχουμε αμφιβολίες σχετικά με τον τύπο και τον δείκτη προστασίας που πρέπει να επιλέξουμε, ο δερματολόγος μας θα μας δώσει χρήσιμες και, κυρίως, επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθύνσεις.

 Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες με την εντονότερη ακτινοβολία

Εκτός από τη χρήση του κατάλληλου αντηλιακού, οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι είναι προτιμότερο να μην καθόμαστε κάτω από τον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Ναι, λοιπόν, στο μαύρισμα, αλλά με προσοχή. Και, κυρίως, μπορούμε να το πετύχουμε είτε νωρίς το πρωί είτε το απογευματάκι, όταν πλέον η πιο έντονη και επιβλαβής ηλιακή ακτινοβολία θα έχει υποχωρήσει.

Ακόμα και όταν βρισκόμαστε στη σκιά, φοράμε προστατευτικά ρούχα και καπέλο

Πολλές φορές, ξαπλώνουμε π.χ. κάτω από τα δέντρα της παραλίας και θεωρούμε ότι ο ήλιος δεν μας πιάνει. Κι όμως, το καλοκαίρι οι ακτίνες του είναι τόσο ισχυρές που συνήθως μας χτυπούν χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ακόμα κι όταν καθόμαστε στη σκιά, λοιπόν, πρέπει να καλύπτουμε το σώμα μας με προστατευτικά ρούχα και το κεφάλι μας με καπέλο. Φυσικά, αν έχουμε παιδιά, με τις ίδιες μεθόδους πρέπει να προστατεύουμε και αυτά.

Αποφεύγουμε το τεχνητό μαύρισμα

Παρότι δεν ευνοούν όλες οι μέθοδοι τεχνικού μαυρίσματος την εμφάνιση μελανώματος, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικές. Κι αυτό, γιατί οι λάμπες που χρησιμοποιούνται εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας UVA, η οποία διεισδύει στο δέρμα σε μεγαλύτερο βάθος από την ακτινοβολία UVB και προκαλεί γήρανση των κυττάρων, ρυτίδες, βλάβες στο DNA και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου.

 Κάνουμε αυτοεξέταση

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ελιές που έχουμε στο σώμα μας, εφόσον αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση μελανώματος. Όταν, λοιπόν, εμφανίζεται μια καινούρια ή κάποια από αυτές που έχουμε αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα, πρέπει άμεσα να επισκεφθούμε τον δερματολόγο μας. Ειδικά τα άτομα που έχουν πολλές ελιές στο δέρμα τους, πρέπει να αυτοεξετάζονται συχνότερα, προκειμένου να εντοπίσουν εγκαίρως τυχόν ανησυχητικά σημάδια.

Αν έχουμε κληρονομικότητα στην εμφάνιση μελανώματος, είμαστε ακόμα πιο προσεκτικές

Όλα τα προληπτικά μέτρα χρειάζεται να τα τηρούμε ακόμα πιο ευλαβικά, αν άλλο άτομο στην οικογένειά μας έχει εμφανίσει μελάνωμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη ασθένεια συνδέεται και με κληρονομικούς παράγοντες.

Ειδικά κατά την εγκυμοσύνη, η τακτική επίσκεψη στο δερματολόγο είναι απαραίτητη

Οι ορμονικές αλλαγές ενδεχομένως να προκαλέσουν μορφολογικές αλλοιώσεις στις ελιές του σώματός μας. Αυτό ισχύει, λοιπόν, και στην εγκυμοσύνη. Ως εκ τούτου, όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, έχει έναν λόγο παραπάνω να επισκέπτεται με μεγαλύτερη συχνότητα τον δερματολόγο της.

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top