Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια συνηθισμένη αλλεργία, που μπορεί να εκδηλωθεί και στην παιδική ηλικία και ουσιαστικά δημιουργεί φλεγμονή στο εσωτερικό της μύτης.

Πώς εκδηλώνεται

Θα καταλάβεις την αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά από τα δυνατά και επαναλαμβανόμενα φτερνίσματα, μύτη που τρέχει και ερεθισμένα μάτια. Αν η αλλεργία είναι πιο έντονη, το μικρό σου μπορεί να δυσκολεύεται να αναπνεύσει από το «μπούκωμα» και μπορεί να παραπονιέται για πονοκέφαλο.

Τι μπορείς να κάνεις

Η καθημερινή χρήση αποστειρωμένου φυσιολογικού ορού όσες φορές μέσα στην ημέρα είναι απαραίτητο θα βοηθήσει πολύ την κατάσταση. Αν το μικρό σου έχει αποδεδειγμένα αλλεργική ρινίτιδα, τότε θα ακολουθήσεις τη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο παιδίατρος. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ένα αποσυμφορητικό σπρέι για τη μύτη ή/και αντιισταμινικό φάρμακο (σιρόπι ή χάπι) από το στόμα ή ακόμα και συνδυασμός των πιο πάνω.

Γιατί είναι σημαντικό να κάνεις κάτι

Η κλειστή μύτη δεν αφήνει το παιδί να κοιμηθεί καλά, με αποτέλεσμα την επομένη να έχει αδυναμία συγκέντρωσης και ανορεξία. Επίσης, η βουλωμένη μύτη μπορεί να προκαλέσει απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας (του μικρού σωλήνα που ενώνει το αυτί με την μύτη) κάνοντας πιο πιθανές τις ωτίτιδες και τις ιγμορίτιδες.

Πότε πρέπει να πας στον αλλεργιολόγο

Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του παιδιού, πάντα σε συνδυασμό με τον παιδίατρο, θα απευθυνθείς σε παιδοαλλεργιολόγο. Αυτός θα ζητήσει να γίνουν αλλεργιολογικές εξετάσεις, αιματολογικές ή/και δερματολογικές που θα βοηθήσουν να βρεθεί ο παράγοντας στον οποίο το παιδί έχει αλλεργία.

Αλλεργία ή κρυολόγημα

Εάν ξέρεις τα βασικά, είναι εύκολο να διακρίνεις την αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά από το απλό κρυολόγημα.

  • Έντονη ρινική καταρροή και συμφόρηση με αποτέλεσμα το βούλωμα της μύτης.
  • Συχνά φταρνίσματα.
  • Φαγούρα στον «ουρανίσκο» του στόματος.
  • Πολύ συχνά το παιδί ακουμπά την παλάμη του χεριού του στην άκρη της μύτης και την πιέζει επειδή τον φαγουρίζει. Είναι ο λεγόμενος «αλλεργικός χαιρετισμός».
  • Πολύ συχνά συνοδεύεται και με καταρροή από τα μάτια.
  • Πονοκέφαλος.

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top