Γράφει: Αλεξία ΠΟΤΑΜΙΤΟΥ

BS, MS, PhD can

Clinical Dietitian/Nutritionist

Υπήρξα καπνίστρια για κάποια χρόνια και γνωρίζω καλά πως η διακοπή καπνίσματος είναι μια δύσκολη υπόθεση για τους περισσότερους. Όποιοι και αν είναι οι δικοί σας λόγοι για διακοπή του καπνίσματος, διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδρομή ευκολότερη! Γιατί πιστέψτε με γίνεται…

Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι οι καπνιστές τείνουν να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες, λίπος, χοληστερόλη και απλά σάκχαρα ενώ παραλείπουν συχνότερα το πρωινό γεύμα.  Επιπρόσθετα, καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ και καφεΐνης από τους μη καπνιστές, καθώς έχει βρεθεί ότι ο καφές και το αλκοόλ ενισχύουν και βελτιώνουν τη γεύση του καπνού.

Πολλοί καπνιστές, κυρίως γυναίκες δεν μπαίνουν στη διαδικασία διακοπής καπνίσματος λόγο του φόβου αύξησης του σωματικού τους βάρους. Πράγματι το κάπνισμα προκαλεί αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας, μείωση της όρεξης μέσω λεπτίνης η οποία καταστέλλει την πρόσληψη τροφής μέσω ρυθμιστικών της όρεξης νευροπεπτιδίων και αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας μέσω αύξησης της δραστηριότητας του συμπαθητικού συστήματος.

Επίσης, η νικοτίνη αυξάνει την ενέργεια που χρησιμοποιεί ο οργανισμός, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την όρεξη. Μεταβάλλει ωστόσο τον ομαλό μεταβολισμό των λιπιδίων και διαταράσσει το λιπιδαιμικό προφίλ, που συσχετίζεται με συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλίας. Δημιουργεί επιπρόσθετα διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτές οι δράσεις σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα σακχάρου ή αρτηριακής πίεσης, που είναι οι σοβαρότερες αιτίες καρδιαγγειακών προβλημάτων και στεφανιαίας νόσου. Επίσης, το κάπνισμα σχετίζεται με πολλές μορφές καρκίνου.

Δεδομένου ότι τα πλεονεκτήματα είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικότερα από τα μειονεκτήματα της διακοπής του καπνίσματος, υπάρχει ανάγκη κατάλληλης διατροφικής και συμβουλευτικής παρέμβασης στους καπνιστές που αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα. Πιθανόν να υπάρξει  αλλαγή στο βάρος σας και γι’ αυτό πιστεύω ότι καλό θα ήταν να ακολουθηθεί ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα ελέγχου του βάρους, που θα συνοδεύονται από διατροφική επιμόρφωση. Ο καλύτερος έλεγχος του βάρους οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία των προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος.

Καλό είναι επίσης να χορηγηθούν κάποια βοηθητικά σκευάσματα όπως βιτ C, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, Βιταμίνες του Β συμπλέγματος και Μαγνήσιο. Δεν θεωρούμε απαραίτητη τη λήψη σκευασμάτων αλλά ξέρουμε πόσο μπορεί να βοηθήσει στη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής!

Άλλοι Παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην διακοπή του καπνίσματος, είναι η κατανάλωση περισσότερου γάλακτος, νερού, φρούτων και λαχανικών, διότι αλλοιώνει και «χαλάει» την γεύση του καπνού. Η φυσική δραστηριότητα είναι επίσης ένας παράγοντας, που μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος και να μειώσει τις στερητικές κρίσεις που προκαλεί η έλλειψη νικοτίνης.

Η επιλογή είναι δική σας…

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top