Το λίπος γύρω από την καρδιά γνωστό και ως περικαρδιακό λίπος, μπορεί να οδηγήσει στη συγκέντρωση ασβεστίου στις αρτηρίες της καρδιάς, ανοίγοντας το δρόμο στην καρδιοπάθεια.

Το λίπος γύρω από την καρδιά είναι ένα βιολογικά ενεργό όργανο το οποίο εκκρίνει κυττοκίνες, ουσίες με φλεγμονώδεις ιδιότητες που προάγουν την αθηροσκλήρωση, η οποία είναι υπεύθυνη για τα οξέα στεφανιαία επεισόδια (εμφράγματα).

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η γυμναστική με βάρη συμβάλλει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς μειώνει το λίπος γύρω από την καρδιά.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης μελέτησαν 32 άτομα που ήταν παχύσαρκα και δεν ασκούνταν τακτικά, δεν είχαν όμως καρδιακά προβλήματα ή διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η μία ομάδα έκανε ασκήσεις με βάρη, η δεύτερη αερόβια, ενώ η τρίτη δεν έκανε κάποια μορφή άσκησης.

Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν μαγνητική τομογραφία στην καρδιά πριν και μετά το πρόγραμμα γυμναστικής, προκειμένου να καταγραφεί ο επικαρδιακός και ο περικαρδιακός λιπώδης ιστός.

Τόσο η αερόβια όσο και η άσκηση με βάρη, συνέβαλαν στη μείωση του επικαρδιακού λιπώδους ιστού. Η αερόβια οδήγησε σε μείωση της τάξης του 32%, ενώ τα βάρη το μείωσαν κατά 24%.

Μόνο η προπόνηση με βάρη ωστόσο, προκάλεσε 31% μείωση του περικαρδιακού λιπώδους ιστού.

Αν και δεν δοκιμάστηκε ο συνδυασμός των δύο τύπων άσκησης, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι έστω ο ένας εκ των δύο τύπων άσκησης είναι ιδιαίτερα επωφελής, συγκριτικά με το να μην ασκείται κάποιος.

Οι επιστήμονες δεν εξήγησαν γιατί η γυμναστική με βάρη προκάλεσε καλύτερα αποτελέσματα και πρόσθεσαν ότι «χρειάζονται περισσότερες έρευνες στο μέλλον για να διερευνήσουμε επαρκώς τη σχέση αυτή».

«Ένας συνδυασμός άσκησης, οποιασδήποτε μορφής, και ισορροπημένης διατροφής έχει την καλύτερη δυνατή επίδραση στη μείωση του λίπους γύρω από την καρδιά»,

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top