Δρ Ιωαννίδης Ιωάννης

Παθολόγος με εξειδίκευση στον ΣΔ

Διευθυντής Α’ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

 και υπεύθυνος ιατρείου διαβήτη και παχυσαρκίας

Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο  Πατησίων

Η ινσουλινοθεραπεία στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 αποτελεί την θεραπευτική επιλογή όταν η ρύθμιση με από του στόματος συνδυαστικές θεραπείες είναι ανεπαρκής.

Η κλασική έναρξη γίνεται με την χορήγηση άπαξ ημερησίως βασικής ινσουλίνης.

Η βασική ινσουλίνη χορηγείται αρχικά σε μικρή δόση (10 μονάδες) και τιτλοποιείται προοδευτικά (ανά 2 μονάδες) μέχρι την επίτευξη των στόχων για τα πρωινά σάκχαρα νηστείας (80-120 mg%).

Η ανθρώπινη ισοφανική ινσουλίνη (τύπου NPH)  έχει αιχμή δράσης (ανεπιθύμητο : σχετίζεται με υπογλυκαιμίες) και μεταβλητότητα στην φαρμακοκινητική/ φαρμακοδυναμική της. Γιαυτό το λόγο ως βασικές  ινσουλίνες χρησιμοποιούνται  ανάλογα ινσουλίνης.

Η γλαργινική ινσουλίνη (U-100) και η ινσουλίνη detemir αποτέλεσαν την αρχή για να ακολουθήσουν πρόσφατα η γλαργινική  ινσουλίνη (U-300)  και η ινσουλίνη degludec.

Οι δυο αυτές νεότερες ινσουλίνες  σχετίζονται με ακόμα μικρότερο κίνδυνο υπογλυκαιμιών.

Σημαντική καινοτομία με θετικές οικονομικές επιπτώσεις αποτελεί η είσοδος στην αγορά και βιοομοειδούς γλαργινικής ινσουλίνης. Βιοομοειδή (biosimilar) βιολογικά ιατρικά προϊόντα είναι προϊόντα των οποίων η δραστική ουσία προέρχεται από έναν ζωντανό οργανισμό άμεσα  ή έμμεσα με τη βοήθεια ανασυνδυασμένου DNA ή μεθόδων ελεγχόμενης γονιδιακής έκφρασης.

Τα βιοομοειδή ιατρικά προϊόντα αποτελούν επόμενα του καινοτόμου-πρωτότυπου βιοφαρμακευτικού προϊόντος που κατασκευάζονται από ένα διαφορετικό κατασκευαστή μετά την λήξη της αποκλειστικότητας για το πρωτότυπο προϊόν.

Σε αντίθεση με τα κοινά φάρμακα των μικρών μορίων, τα βιολογικά εμφανίζουν υψηλού βαθμού μοριακή πολυπλοκότητα, και μπορεί να είναι αρκετά ευαίσθητα σε αλλαγές στις διαδικασίες παρασκευής.

Οι κατασκευαστές δεν έχουν πρόσβαση στον μοριακό κλώνο του πρωτότυπου κατασκευαστή και την αρχική τράπεζα κυττάρων, ούτε στην ακριβή διαδικασία της ζύμωσης και του καθαρισμού, ούτε στη δραστική φαρμακευτική ουσία. Έχουν πρόσβαση μόνο στο καινοτόμο προϊόν που κυκλοφορεί.

Σημαντική τέλος καινοτομία στην ινσουλινοθεραπεία του ΣΔ τύπου 2 αποτελεί η εναλλακτική εντατικοποίηση με χορήγηση  GLP-1 αγωνιστή αντί για την χορήγηση γευματικής ινσουλίνης μετά την αποτυχία ρύθμισης μόνο με βασική ινσουλίνη.

_______________________________

* Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει το περιοδικό CMR  - Cyprus Medical Review. Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: CMR  - Cyprus Medical Review / www.Healthtodaylife.com   

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top