Iasonides Michalis, MD, PhD

Pediatrician,

τ. πρόεδρος Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και τ. πρόεδρος της UMEMPS (Union of Middle East and Mediterranean Societies)

PAEDIATRIC & ADOLESCENT MEDICAL CENTRE

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ  99604299

Τα εμβόλια αναμφισβήτητα αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής. Αυτά, σε  συνδυασμό με το καθαρό νερό, την καταπολέμηση της πείνας και τα αντιβιοτικά έχουν μειώσει δραματικά την βρεφική θνησιμότητα και έχουν αυξήσει τον μέσο όρο ζωής. Οι δείκτες αυτοί αναμένεται να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, εκτός απροόπτου (πχ πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, αντιεμβολιαστικό κίνημα κλπ).

Ο εμβολιασμός ως μέσο προφύλαξης από λοιμώδη νοσήματα, είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης νόσων του ανθρώπου. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο πεδίο της δημόσιας υγείας. Νοσήματα που παλιότερα αποτελούσαν μάστιγα για τη δημόσια υγεία, όπως η ευλογιά, η πολιομυελίτιδα ή η διφθερίτιδα, εξαφανίστηκαν χάρη στον μαζικό εμβολιασμό.

Παρά το αναμφισβήτητο όφελος από τη χρήση τους, τα τελευταία χρόνια δέχονται ατεκμηρίωτη κριτική και αμφισβήτηση, που συχνά αναπαράγεται μέσω του Διαδικτύου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση σε κάποιους γονείς.

Διάφοροι καλοθελητές, με αδιευκρίνιστα κίνητρα και διάφορα sites ή ΜΜΕ αναφέρονται αβασάνιστα και χωρίς στοιχεία σε επιπλοκές και βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια. Τέτοιες στάσεις προκαλούν σύγχυση και το χειρότερο οδηγούν σε μελλοντική βλάβη εύπιστους ανθρώπους και τα παιδιά τους, που παραμένουν ανεμβολίαστα και άρα επίνοσα για πολύ σοβαρές ασθένειες, που μπορεί δυνητικά να είναι και θανατηφόρες.

Τέτοια στοιχεία σύγχυσης μπορεί να βρει κάποιος και στο πιο κάτω άρθρο της εφημερίδας daily mail, αλλά και αλλού στο διαδίκτυο: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2160054/MMR-A-mothers-victory-The-vast-majority-doctors-say-link-triple-jab-autism-Italian-court-case-reignite-controversial-debate.html

Όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολο να κρίνει κάποιος με τον δημοσιογραφικό τρόπο που παρατίθενται τα γεγονότα που βρίσκεται η αλήθεια και αν πάρθηκε κάποια απόφαση, σε ποια στοιχεία βασίστηκε ο δικαστής κλπ.

Υπάρχουν βέβαια ορισμένες ασάφειες στο άρθρο. Πρώτα από όλα αναφέρεται ότι το εμβόλιο χορηγήθηκε στο παιδί στην ηλικία των 9 μηνών (…was provoked by the MMR jab he had at aged nine months), ενώ είναι γνωστό ότι χορηγείται στην ηλικία των 13-15 μηνών. Επίσης σε άλλο σημείο ότι σταμάτησε να τρώει μόνο του (….A few days after that, Valentino stopped using his spoon to eat. We started having to put food into his mouth. It was as though he was a baby again…), ενώ είναι αδύνατο στην ηλικία των 9 μηνών να τρώει μόνο του με κουτάλι, αυτό γίνεται πολύ αργότερα (στην ηλικία 15-18 μηνών).

Αυτισμός και εμβόλιο MMR

Η μελέτη που σύνδεσε το εμβόλιο με τον αυτισμό, αποδείχτηκε ψεύτικη, ο δε γιατρός (Andrew Wakefield) που τη δημοσίευσε και πήρε στο λαιμό του χιλιάδες παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού (αύξηση θανάτων ή μόνιμων εγκεφαλικών βλαβών από Ιλαρά) διαγράφτηκε από το μητρώο ιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η διαγραφή έγινε στις 24 Μαΐου του 2010.

Η θεωρία σύνδεσης του εμβολίου MMR και του αυτισμού έχουν παρουσιαστεί σε ένα άρθρο του 1998, στο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet (Wakefield A, Murch S, Anthony A, et al. (1998)."Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children". Lancet 351 (9103): 637–41. doi:10.1016 /S0140-6736(97) 11096-0. PMID 9500320).

Αργότερα, έρευνα από τον δημοσιογράφο Brian Deer της εφημερίδας Sunday Times αποκάλυψε πως ο επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου, Andrew Wakefield, εξυπηρετούσε συμφέροντα και είχε παραβεί ηθικούς κώδικες (Deer B (2004-02-22). "Revealed: MMR research scandal". The Sunday Times (London). Deer B (2007). The Lancet scandal. BrianDeer.com).

Το περιοδικό The Lancet αργότερα ανακάλεσε, και ο Wakefield κρίθηκε ένοχος από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο, για σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα το Μάιο του 2010. Διαγράφτηκε από το ιατρικό μητρώο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε πλέον να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα στο Ηνωμένο Βασίλειο (Nick Triggle (24 May 2010). MMR doctor struck off register. BBC Online. Ανακτήθηκε στις 24 May 2010).

Η έρευνά του ανακηρύχθηκε δόλια το 2011 από το περιοδικό The Lancet (Godlee F, Smith J, Marcovitch H (2011). "Wakefield's article linking MMR vaccine and autism was fraudulent". BMJ 342: c7452. doi:10.1136/bmj.c7452). Έτσι τα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το MMR παίζει ρόλο στην πρόκληση αυτισμού (Rutter M(2005). "Incidence of autism spectrum disorders: changes over time and their meaning". Acta Paediatr 94(1): 2–15.doi:10.1111/j.1651-2227.2005.tb01779.x. PMID 15858952).

Σχετικά με τη διαγραφή και μια αναδρομή στα γεγονότα θα βρείτε στις εφημερίδες Times και  Guardian του Λονδίνου: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article7134893.ece και http://www.guardian.co.uk/society/2010/may/24/mmr-doctor-andrew-wakefield-struck-off

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης του Ιατρικού Συμβουλίου θα το βρείτε από την ιστοσελίδα του Συμβουλίου: http://www.gmc-uk.org/Wakefield_SPM_and_SANCTION.pdf_32595267.pdf

Πριν τη διαγραφή προηγήθηκε τον Ιανουάριου του 2010 το πόρισμα της επιτροπής του Ιατρικού Συμβουλίου στο οποίο θα βρείτε με λεπτομέρεια την προχειρότητα και έλλειψη επιστημονικής προσέγγισης σε κάθε μία μελέτη της κάθε περίπτωσης παιδιών όπου βασίσθηκε ο ιατρός: http://www.gmc-uk.org/static/documents/content/Wakefield__Smith_Murch.pdf

Αξιοσημείωτο είναι σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Guardian του Λονδίνου από τον ψυχίατρο Dr. Ben Goldacre, γνωστό αρθρογράφο και συγγραφέα για ιατρικά θέματα, όπου επισημαίνεται με γλαφυρότητα η μη επιστημονική προσέγγιση στην «έρευνα» αυτή και τονίζεται η ευθύνη των μέσω μαζικής επικοινωνίας για τη διάδοση τέτοιων επιπόλαιων μελετών και απόψεων σε ευαίσθητα ιατρικά θέματα: http://www.badscience.net/2010/01/the-wakefield-mmr-verdict/

Η μελέτη του MMR σε σχέση με τον αυτισμό (Andrew Wakefield) οδήγησε σε μειωμένη χρήση του εμβολίου και έτσι οι περιπτώσεις ιλαράς αυξήθηκαν δραματικά: το 2007 παρουσιάστηκαν 971 περιπτώσεις στην Αγγλία και την Ουαλία (η μεγαλύτερη άνοδος που παρουσιάστηκε ποτέ σε περιστατικά ιλαράς, δεδομένου ότι άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1995), ενώ το 2005 το ξέσπασμα ιλαράς στην Ιντιάνα (πολιτεία των ΗΠΑ) αποδόθηκε σε παιδιά των οποίων οι γονείς αρνήθηκαν τον εμβολιασμό.

Τον Ιανουάριο του 2010, μια μελέτη παιδιών από την Πολωνία επιβεβαίωσε πως ο εμβολιασμός με το εμβόλιο MMR δεν αποτελούσε παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη αυτισμού. Στην πραγματικότητα, οι εμβολιασμένοι ασθενείς είχαν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτισμό, παρόλο που ο μηχανισμός δράσης αυτής της ασθένειας είναι άγνωστος και το αποτέλεσμα της παραπάνω έρευνας μπορεί να ήταν τυχαίο.

Είναι αλήθεια ότι το εμβόλιο MMR μπορεί να προκαλέσει κάποιου είδους εγκεφαλίτιδα σε συχνότητα 1 περιστατικό σε κάθε 1.000.000 δόσεις εμβολίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Κύπρο με βάση των αριθμό των γεννήσεων (8.500-9.500 χιλιάδες το χρόνο) μπορεί να έχουμε ένα περιστατικό κάθε 110 χρόνια!!

Αντίθετα η ίδια η νόσος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα 1.000 φορές πιο συχνά, δηλ. 1 περιστατικό κάθε 1.000 άτομα που νοσούν, και 1 θάνατο κάθε 3.000 νοσήσεις.

Στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, μόνο στη 10ετία του 1950 καταγράφονταν περίπου 500.000 θάνατοι ετησίως, ενώ το 2001 μόνο 116. Το εμβόλιο (συνδυασμένο εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας/MMR) άρχισε να χορηγείται το 1976

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση, εξηγώντας ότι οι συνεχώς αυξανόμενες επιδημίες ιλαράς συνιστούν «σοβαρή απειλή δημόσιας υγείας, με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις». Τα Ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να αναλάβουν αποτελεσματική και έγκαιρη προληπτική δράση για την καταπολέμηση της ιλαράς.

Αν ο ιός εμφανιστεί σε μια περιοχή όπου κανείς δεν έχει εκτεθεί προηγουμένως στον ιό ή δεν έχει εμβολιαστεί, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Το 1592, περίπου τα δύο τρίτα του γηγενούς πληθυσμού της Κούβας έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ιλαράς. Δύο χρόνια αργότερα, ο μισός πληθυσμός της Ονδούρας αποδεκατίστηκε. Στη δεκαετία του 1850 περίπου το 20% του πληθυσμού της Χαβάης πέθαναν από ιλαρά.

Η ΠΟΥ εκτιμά ότι η ιλαρά έχει προκαλέσει το θάνατο σε τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 150 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το εμβόλιο κατά της ιλαράς προστατεύει πάνω από το 99% των εμβολιασμένων ατόμων. Εάν το 95% του πληθυσμού εμβολιαστεί, τότε η πιθανότητα πλήρους εξάλειψης της ασθένειας είναι εξαιρετικά υψηλή.

Ο έλεγχος μιας επιδημίας κοστίζει πολλαπλάσια, από ότι η πρόληψη της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μια μικροεπιδημία στην Αριζόνα των ΗΠΑ το 2008 με μόλις 7 κρούσματα, κόστισε 800.000 δολάρια. Με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να αγοραστούν 2,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της ιλαράς και να δωριθούν σε αναπτυσσόμενα κράτη.

Το διαδίκτυο και η διασπορά χαλκευμένων πληροφοριών.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη παραπληροφόρηση του κοινού μέσω ανεξέλεγκτων διαδικτυακών χώρων με αδιευκρίνιστα κίνητρα. Αυτό οδήγησε στην αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας που είχε σαν αποτέλεσμα την πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα για διαδικτυακό “hoax”, που αφορούσε στα εμβόλια.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας αποφάνθηκε ότι η δημοσίευση σε συγκεκριμένη διαδικτυακή σελίδα άρθρου με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων», ήταν διασπορά ψευδών ειδήσεων. Με αυτό το σκεπτικό καταδίκασε, ερήμην, δημοσιογράφο και ιδιοκτήτη του site σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών, με αναστολή 3 ετών και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη για ανάρτηση “hoax”, δηλαδή μια ψευδή είδηση ή απάτη.

Η είδηση, την οποία εντόπισε αστυνομικός, στέλνοντας το θέμα στην εισαγγελία, έχει αναδημοσιευθεί πολλές φορές και σε διάφορα site, με μικρές αλλαγές, από το 2009. Κάθε φορά, όμως, αναφέρεται σε μια μικρή Μαιρούλα, στην οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο MMR και παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο, για να πεθάνει τελικά, παρότι αντιδρούσε στη θεραπεία. Ο “συντάκτης” του, μάλιστα, συνέδεε διάφορες ασθένειες με εμβόλια, επικαλούμενος δήθεν ειδικούς.

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε διάφορους μύθους που κυκλοφορούν και θα προσπαθήσουμε με επιστη-μονικά επιχειρήματα να τους ανασκευάσουμε. Κυκλοφορούν διάφορες απόψεις, που στερούν-ται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Λέγεται ας πούμε ότι με τα εμβόλια ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει: αυτισμό, AIDS, καρκίνο/λευχαιμία, σοβαρές αλλεργίες, μπορεί να πεθάνει ή ότι επίσης ο/η γιατρός μου “τα παίρνει” από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες φτιάχνουν τα εμβόλια. Μεγάλη πολυκεντρική μελέτη των Maglione και συνεργατών καταρρίπτει όλες αυτές τις απόψεις. Οι συχνότερες παρενέργειες των εμβολίων είναι ήπιες και προβλέψιμες. Συνήθως, σκληρία ή ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, πυρετός (συνήθως 1-2 κύματα), ανησυχία ή υπνηλία για 1-2 24ωρα. Οι σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να συσχετιστούν με τον εμβολιασμό είναι εξαιρετικά σπάνιες (1:1.000.000) και συνήθως προκαλούνται λόγω υπερευαισθησίας ή αλλεργίας στα συστατικά του εμβολίου. Οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές από φυσική νόσηση είναι πολύ πιο συχνές από ό,τι με τον εμβολιασμό. Η έγκριση των εμβολίων και η μελέτη της ασφάλειάς τους γίνεται από ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς, με αυστηρά κριτήρια. Όλα τα δεδομένα των κλινικών μελετών δίνονται στη δημοσιότητα και δημοσιεύονται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά για κρίση από άλλους επιστήμονες.

Μύθος 1

Δεν χρειάζονται εμβολιασμοί, γιατί τα νοσήματα για το οποία εμβολιάζουμε έχουν εξαφανιστεί, λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής και της βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής.

Η αλήθεια είναι ότι παρά το ότι η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και το καθαρό νερό μείωσαν την επίπτωση κάποιων λοιμώξεων, τα εμβόλια συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε να μειωθούν σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που προκαλούν πολλούς θανάτους και επιπλοκές. Σε χώρες που δεν εμβολιάζονται συστηματικά, τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμούς αποτελούν τα κύρια αίτια θανάτων βρεφών και παιδιών, π.χ. μηνιγγίτιδα, πνευμονία, ιλαρά.

Για νοσήματα που λόγω εμβολιασμού μειώθηκαν ή και εξαφανίστηκαν προς το παρόν στη χώρα μας, όπως η πολιομυελίτιδα ή η διφθερίτιδα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται, γιατί σε αρκετές χώρες υπάρχουν ακόμη κρούσματα. Σε συνθήκες μετακίνησης πληθυσμών ή αυξημένης μετανάστευσης μπορεί να έχουμε επανεμφάνιση σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων. Το μόνο λοιμώδες νόσημα που εκριζώθηκε παγκοσμίως –γι’ αυτό και σταμάτησε ο εμβολιασμός– είναι η ευλογιά. Επιπλέον, τα εμβόλια γίνονται για προφύλαξη από παθογόνους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στη φύση και δεν πρόκειται ποτέ να εξαφανιστούν, όπως ο τέτανος.

Μύθος 2

Καλύτερα το παιδί να περάσει φυσική νόσηση από τη λοίμωξη παρά να εμβολιαστεί.

Δεν υπάρχει αντιεπιστημονικότερη τοποθέτηση. Τα εμβόλια επάγουν ανοσολογική αντίδραση παρόμοια με αυτήν της φυσικής λοίμωξης, που προστατεύει το παιδί σε επόμενη πραγματική έκθεση στον λοιμώδη παράγοντα, χωρίς όμως τις επιπλοκές που κάνει η φυσική λοίμωξη. Είναι ξεκάθαρο ότι κανένα πλεονέκτημα δεν έχει το παιδί που θα νοσήσει από πολιομυελίτιδα και θα πάθει παράλυση ή από ιλαρά και θα πάθει μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή από μηνιγγιτιδόκοκκο και θα παρουσιάσει ψυχοκινητική καθυστέρηση.

Μύθος 3

Τα παιδιά εμβολιάζονται πάρα πολύ και πολύ σύντομα.             

Η αλήθεια είναι ότι ένα φυσιολογικό παιδί μπορεί να νοσεί από 5-15 ιώσεις τον χρόνο. Σε κάθε ίωση το ανοσοποιητικό σύστημα εκτίθεται σε 2-3.000 διαφορετικά αντιγόνα, χωρίς καμία μακροπρόθεσμη επιπλοκή. Ο συνολικός αριθμός των αντιγόνων που περιέχεται σε όλα τα εμβόλια του εμβολιαστικού προγράμματος των παιδιών δεν ξεπερνά τα 270. Πριν 30 χρόνια με λιγότερα εμβόλια χορηγούνταν πάνω από 3.000 αντιγόνα. Σήμερα τα εμβόλια παράγονται με πολύ πιο αυστηρές προδιαγραφές και ποιοτικούς ελέγχους από ό,τι παλιότερα και περιέχουν πολύ λιγότερα αντιγόνα.

Μύθος 4

Τα εμβόλια περιέχουν πολλά συστατικά που διεγείρουν υπέρμετρα το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Κανένα από τα εμβόλια που κυκλοφορεί στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν περιέχει υδράργυρο. Η θειομερσάλη χρησιμοποιούνταν παλιότερα σε φιαλίδια εμβολίων πολλαπλών χρήσεων ως συντηρητικό και, παρότι δεν αποδείχθηκε ότι στη μορφή και στην ποσότητα που ήταν μπορούσε να προκαλέσει κάποια επιπλοκή, αφαιρέθηκε από όλα τα εμβόλια λόγω αυξημένης ανησυχίας του κοινού.

Μύθος 5

Τα εμβόλια περιέχουν άλλα συστατικά, όπως το αλουμίνιο, που μπορεί να βλάψουν τα παιδιά.

Το αλουμίνιο είναι πολύ κοινό μέταλλο στη φύση και χρησιμοποιείται σε ορισμένα εμβόλια για ενίσχυση της ανοσολογικής του αντίδρασης. Το αλουμίνιο βρίσκεται σε τροφές, στο νερό, στον αέρα. Ενδεικτικά, η ποσότητα του αλουμινίου που λαμβάνει ένα βρέφος έως τους 6 μήνες από τα εμβόλια είναι 4 mg, από το μητρικό γάλα 6 mg, ενώ από τροποποιημένο γάλα αγελάδας 40 mg. Σε λήψη αντιόξινων δισκίων, η ημερήσια πρόσληψη αλουμινίου είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη από όση ενός εμβολίου.

Μύθος 6

Τα εμβόλια, και ειδικά το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR), προκαλούν αυτισμό

Αναφερθήκαμε προηγουμένως διεξοδικά στο θέμα. Έχουν γίνει πολλές μελέτες σε διαφορετικούς πληθυσμούς, με πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών, που έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση συγκεκριμένων εμβολίων με τον αυτισμό ή άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Ο αυτισμός είναι νόσημα με γενετικό υπόστρωμα και δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Η υποτιθέμενη μελέτη συσχέτισης του εμβολίου MMR με νευροαναπτυξιακές διαταραχές δημοσιεύθηκε το 1998, με μόλις 12 παιδιά, και αποσύρθηκε, καθώς αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν παραποιημένα στοιχεία, και ο κύριος συγγραφέας είχε οικονομικό όφελος για τα αποτελέσματα που παρουσίαζε.

Μύθος 7

Τα εμβόλια προωθούνται από τις φαρμακοβιομηχανίες λόγω κέρδους.

Αλήθεια: Τα εμβόλια που γίνονται στα παιδιά εξυπηρετούν το ατομικό και δημόσιο συμφέρον της μείωσης ή εξάλειψης σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων. Τα περισσότερα εμβόλια, εκτός από την ατομική προστασία που προσφέρουν, μειώνουν τη φορεία και τη μετάδοση λοιμωδών παραγόντων στο περιβάλλον, δημιουργούν έτσι ένα τείχος συλλογικής ανοσίας (ανοσίας της κοινότητας ή της αγέλης), που προφυλάσσει και ανεμβολίαστα άτομα και προλαμβάνει επιδημίες στην κοινότητα. Σε μια πολύ πρόσφατη μελέτη (MMRW April 2014), υπολογίστηκε ότι στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια λόγω του εμβολιασμού έχουν προληφθεί 732.000 θάνατοι, 322 εκατομμύρια νοσήσεις και 21 εκατομμύρια νοσηλείες. Ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποδοτικές επενδύσεις στη δημόσια υγεία, αφού έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 1 δολ. που δαπανάται, επιστρέφουν στο κράτος 3 δολ. άμεσο όφελος και 10 δολ. αν λογαριαστεί και το κοινωνικό κόστος.

Μύθος 8

Δεν χρειάζεται να εμβολιάσω το παιδί μου αφού εμβολιάζονται τα άλλα παιδιά.

Σε συνθήκες που μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται (>95%), προστατεύονται και αυτοί που δεν εμβολιάζονται, καθώς μειώνεται η κυκλοφορία των λοιμωδών παραγόντων στην κοινότητα. Αν όμως το ποσοστό εμβολιασμού υποχωρήσει, τότε τα ανεμβολίαστα άτομα κινδυνεύουν να νοσήσουν και να παρουσιάσουν επιπλοκές από τα νοσήματα. Αυτό μπορεί να γίνει λόγω αύξησης ανεμβολίαστων ατόμων στην κοινότητα από είσοδο μετακινούμενων πληθυσμών ή μεταναστών ή λόγω άρνησης εμβολιασμού από φόβο για υποτιθέμενες παρενέργειες, θρησκευτικούς λόγους, παρακολούθηση εναλλακτικών μορφών ιατρικής που αρνούνται τα οφέλη του εμβολιασμού.

Μύθος 9

Μπορώ να καθυστερήσω τον εμβολιασμό του βρέφους μου και θα το εμβολιάσω σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η αλήθεια είναι ότι τα βρέφη που είναι μικρότερα του έτους και στη συνέχεια τα νήπια <5 ετών αποτελούν τον πλέον ευαίσθητο πληθυσμό για να νοσήσει από λοιμώδη νοσήματα και να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμού, προφυλάσσει τα παιδιά από σοβαρά νοσήματα. Επιπλέον, για την προστασία των νεογνών που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν, χρειάζεται να γίνεται και εμβολιασμός του οικιακού περιβάλλοντος με εμβόλια για κοκίτη και γρίπη, ώστε να δημιουργείται περιβάλλον προστασίας.

Τα εμβόλια αποτελούν ζώνη ασφαλείας και ασπίδα προστασίας για τα λοιμώδη νοσήματα, ας μην τα στερήσουμε λοιπόν από τα παιδιά μας. Ειδικά σε μια χρονική συγκυρία όπως η παρούσα, που με τις μετακινήσεις πληθυσμών αυξάνει το ποσοστό του πληθυσμού που δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένο, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων.

Και το επιμύθιο

Ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα επιλογής (θετικής ή αρνητικής). Είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των γονιών να αποφασίζουν.

Οι ασθένειες για τις οποίες προστατευόμαστε μέσω των εμβολίων είναι πολύ πιο σοβαρές απ’ ότι νομίζει ο κόσμος (ορισμένες φορές θανατηφόρες ή στην καλύτερη περίπτωση καταλείπουν σοβαρές αναπηρίες). 

Θα έδινε λοιπόν κανείς στον γονιό́ το δικαίωμα να αποφασίζει αν το παιδί́ θα φορά́ ζώνη στο αυτοκίνητο ή αν μπορεί να χρησιμοποιεί́ όπλο;

Ο εμβολιασμός είναι ένα ηθικό́ αγαθό́, είναι ηθική́ αναγκαιότητα διότι προστατεύει τα παιδιά́ από́ κάτι που δεν μπορούν μόνα τους να προστατευθούν και επιπλέον προστατεύει και την υπόλοιπη κοινότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι άτομα που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να εμβολιασθούν (πχ ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, νεογνά́ κλπ.) μπορούν να προστατευθούν εμμέσως, όταν το επίπεδο ανοσίας γύρω τους είναι υψηλό́.

 O εμβολιασμός είναι μια πράξη που μπορεί να προφυλάξει από́ θάνατο, νοσηλεία, οικονομικό́ κόστος, κλπ. Αυτό́ δεν πρέπει να είναι θέμα επιλογής. Πρέπει να είναι προαπαιτούμενο. Όταν θέτεις τον διπλανό́ σου σε κίνδυνο, δεν είναι δεκτές αντιρρήσεις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές. Μόνο λόγοι υγείας μπορούν να γίνουν αποδεκτοί για άρνηση εμβολιασμού́.

Όταν μιλάμε για αρρώστιες, το δημόσιο συμφέρον πρέπει πάντα να υπερισχύει ατομικού́. Ο εμβολιασμός προστατεύει τα παιδιά. Είναι γρήγορος, απλός και σίγουρος. Όσο πιο πολλά παιδιά εμβολιάζονται τόσο πιο σπάνια εμφανίζεται η νόσος.

Συμπέρασμα:

Η αβασάνιστη και χωρίς στοιχεία προτροπή για μη εμβολιασμό από ανεύθυνους ανθρώπους, που είναι υπόλογοι μόνο στον εαυτό τους, αφήνει πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα παιδιά εκτεθειμένα σε σοβαρές ασθένειες, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα. Όλοι οι γιατροί́ είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε ότι οφείλουμε με κάθε τρόπο να θωρακίσουμε την κοινωνία. Αν ένα σκεύασμα, όπως τα εμβόλια,  είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό́, δεν είναι αποδεκτή η αντίδραση σ ́αυτό́.

Βιβλιογραφία:

  • n engl j med 364;2 org january 13, 2011
  • Wakefield AJ, Murch SH, Anthony A, et al. Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, nonspecific colitis, and pervasive developmental disorder in children. Lancet 1998;351:637-41. [Retraction, Lancet 2010;375:445.]
  • McBrien J, Murphy J, Gill D, Cronin M, O’Donovan C, Cafferkey MT. Measles outbreak in Dublin, 2000. Pediatr Infect Dis J 2003;22:580-4.
  • Jacobson RM, Targonski PV, Poland GA. A taxonomy of reasoning flaws in the antivaccine movement. Vaccine 2007;25:3146-52.
  • Wolfe RM, Sharp LK. Anti-vaccinationists past and present. BMJ 2002;325:430-2.
  • Gangarosa EJ, Galazka AM, Wolfe CR, et al. Impact of anti-vaccine movements on pertussis control: the untold story. Lancet 1998;351:356-61.
  • Diana Swift, Many Pediatricians Dismiss Parents Who Veto Infant Vaccines. Pediatrics, Published online November 2, 2015.
  • Michael Smith, Vaccine Safety: Medical Contraindications, Myths, and Risk Communication, Pediatrics in Review 2015;36;227
  • http://www.who.int/gho/child_health/en/
  • Margaret A. Maglione, Lopamudra Das, Laura Raaen, Alexandria Smith, Ramya Chari, Sydne Newberry, Roberta Shanman, Tanja Perry, Matthew Bidwell Goetz, and Courtney Gidengil, Safety of Vaccines Used for Routine Immunization of US Children: A Systematic Review, Pediatrics Volume 134, Number 2, August 2014.

* Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει το περιοδικό CMR  - CyprusMedical Review. Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω FacebookTwitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: CMR  - Cyprus Medical Review / www.Healthtodaylife.com  

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top