• Συμμετοχή στα 24 Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς (ERN)

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη μπορούν πλέον να γίνουν μέλη ενός από τα 24 Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς (ERN), τα εικονικά δίκτυα παρόχων υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την Ευρώπη που στοχεύουν στη διευκόλυνση των συζητήσεων για σύνθετες ή σπάνιες ασθένειες και συνθήκες, εξειδικευμένη θεραπεία και μια κρίσιμη μάζα γνώσεων και πόρων, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Η υποβολή αιτήσεων άρχισε στις 30 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2019.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ήδη περισσότερες από 950 κλινικές μονάδες, που φιλοξενούνται σε περίπου 300 νοσοκομεία, έχουν γίνει μέλη των εν λόγω 24 δικτύων που δημιουργήθηκαν το 2017. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Κομισιόν η γεωγραφική προέλευση των ERN δείχνει μια ορισμένη ανισορροπία μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού τμήματος της Ευρώπης με τη συμμετοχή μικρότερων χωρών που φαίνονται πιο περιορισμένες και σε ορισμένες περιπτώσεις απουσιάζουν.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η νέα πρόκληση αποτελεί ευκαιρία για τη διεύρυνση της γεωγραφικής κάλυψης των υφιστάμενων δικτύων, ιδίως από τα σημερινά υποεκπροσωπούμενα κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Σλοβακία, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukaitis δήλωσε σήμερα πως τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς αποτελούν μια πραγματική ιστορία επιτυχίας, "σχεδόν ένα ευρωπαϊκό θαύμα, ένα σαφές παράδειγμα για το πώς η ΕΕ μπορεί να είναι επωφελής για τους πολίτες της και είμαι εξαιρετικά περήφανος για αυτό που επιτύχαμε σε αυτόν τον τομέα".

"Με την πρόσκληση για νέα μέλη του ERN, θα εξασφαλίσουμε ευρύτερη κάλυψη των δικτύων στην Ευρώπη, ώστε να επιτρέψουμε στους ασθενείς, για παράδειγμα, από απομακρυσμένες περιοχές της Πολωνίας να έχουν την ίδια πρόσβαση σε μια διάγνωση και θεραπεία όπως οι ασθενείς που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι ή το Βερολίνο", ανέφερε ο Επίτροπος. "Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν υπόψη την ικανότητα απορρόφησης των ERN και να διασφαλίσουν ότι τα μέλη του δικτύου είναι καλά ενσωματωμένα στα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης", καταλήγει ο  Επίτροπος.

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top