Στις πολυάριθμες μελέτες που επιβεβαιώνουν την ευεργετική επίδραση της σωματικής άσκησης στην ψυχική υγεία και τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, προστίθεται ακόμη μία που εστιάζει στα οφέλη της γιόγκα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, η γιόγκα έχει ανακουφιστική δράση για τους πάσχοντες από κατάθλιψη, κάτι που σχετίζεται με τα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) στον εγκέφαλο.

Φάνηκε μάλιστα, ότι στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι πιο βοηθητική από άλλες μορφές άσκησης.

Η επίδραση φάνηκε τέσσερις μέρες μετά τις συνεδρίες με ασκήσεις γιόγκα. Δεν ίσχυε όμως το ίδιο οκτώ μέρες μετά, κάτι που υποδεικνύει ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη πρέπει να κάνουν τακτικά ασκήσεις γιόγκα για να διαχειριστούν την ψυχική πάθηση.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 30 ενήλικες με κατάθλιψη, οι οποίοι συμμετείχαν σε συνεδρίες Iyengar yoga που δίνει έμφαση στην ευθυγράμμιση του σώματος. Η έρευνα διήρκεσε 12 εβδομάδες και οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Εκτός από δύο, οι υπόλοιποι δεν λάμβαναν αντικαταθλιπτικά.

Τα μέλη της μίας ομάδας έκαναν τρία 90λεπτα μαθήματα γιόγκα και τέσσερα μισάωρα στο σπίτι την εβδομάδα (ομάδα υψηλής δόσης). Τα μέλη της δεύτερης ομάδας έκαναν δύο μαθήματα των 90 λεπτών και 3 μισάωρα στο σπίτι την εβδομάδα (χαμηλή δόση).

Η ομάδα υψηλής δόσης αφιέρωσε συνολικά 123 ώρες, ενώ η ομάδα χαμηλής δόσης 87 ώρες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα μέλη και των δύο ομάδων είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, όπως αύξηση των θετικών σκέψεων, ηρεμία, λιγότερη σωματική εξάντληση και μείωση του άγχους.

Όσο περισσότερο χρόνο έκαναν γιόγκα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η βελτίωση των συμπτωμάτων, αλλά οι διαφορές μεταξύ των μελών των δύο ομάδων δεν ήταν τόσο μεγάλες ώστε να θεωρούνται σημαντικές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από κατάθλιψη περισσότερο από άλλες μορφές άσκηση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει όσους λαμβάνουν ήδη αντικαταθλιπτικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Psychiatric Practice.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top