Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υγείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 9 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν το θέμα της βελτίωση της πρόσβασης στα φάρμακα. Πιο συγκεκριμένα, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις του ευρωπαϊκού φαρμακευτικού συστήματος και να μελετήσουν πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να προταθούν ως ιδέες στη νέα Επιτροπή στο συγκεκριμένο τομέα.  Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία να προσεγγίσουμε την αγορά της ΕΕ ως ενιαία αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η τρέχουσα αναθεώρηση των κανονισμών αποτελεί ένα θετικό και απαραίτητο βήμα για να διασφαλιστεί η προώθηση της πραγματικής καινοτομίας στον τομέα των φαρμάκων.  Παράλληλα, τόνισε ότι ειδικά σε μικρή αγορά όπως είναι η Κύπρο, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η εξεύρεση τρόπων ισότιμης πρόσβασης όλων των κρατών μελών σε νέες κοστοβόρες θεραπείες.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου διεξήχθη δημόσια συζήτηση, με θέμα τη συμβολή του τομέα της υγείας στην οικονομία της ευημερίας και έμφαση στην ψυχική υγεία, την υγιή γήρανση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη όπως τα κράτη μέλη και η Επιτροπή εργαστούν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία.

Μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας είχε διμερή συνάντηση με την Κύπρια Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τρόφιμων κα Στέλλα Κυριακίδου.  Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιείται μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κας Κυριακίδου, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα των αρμοδιοτήτων τους και να προετοιμάσουν την επικείμενη επίσκεψη της Επιτρόπου στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Ιωάννου συναντήθηκε και με τον Υφυπουργό Υγείας της Ελλάδας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της Διακρατικής Συμφωνίας στον τομέα της υγείας.  Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας έτυχε σχετικής ενημέρωσης για τις εξελίξεις σε σχέση με την κοινή διαπραγμάτευση για εξασφάλιση φαρμάκων για αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας.  Έθεσε, επίσης, τα πρόσφατα ζητήματα που προέκυψαν στο θέμα της εκπαίδευσης των ειδικευομένων γιατρών, με στόχο την επίλυση των επιμέρους θεμάτων, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο κ. Ιωάννου συναντήθηκε τέλος, με την ομόλογό του από την Ισπανία, κα Marie Luisa Carcedo Roces, με την οποία συμφώνησαν την προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top