Με αφορμή ρεπορτάζ σε επίσημη ιστοσελίδα ενημέρωσης, όπου διαφημίζεται νέα μέθοδος θεραπείας κατά του καρκίνου, η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου, επισημαίνει ότι η διαφημιζόμενη Ηλεκτροχημειοθεραπεία (Electrochemotherapy) δεν αποτελεί νέα αντικαρκινική θεραπεία αφού είναι γνωστή και εφαρμόζεται από δεκαπενταετίας, τουλάχιστον.

«Επίσης δεν πρόκειται για επαναστατική θεραπεία, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, αφού έχει ανακουφιστικό χαρακτήρα, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις, που οι δυνατότητες θεραπείας με διεθνώς καθιερωμένες μεθόδους έχουν εξαντληθεί και οι ενδείξεις της περιορίζονται μόνο σε καρκινώματα του δέρματος, πρωτοπαθή ή μεταστατικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών οργανισμών που εκδίδουν κατευθυντήριες οδηγίες δεν την έχει υιοθετήσει. Ως εκ τούτου η εν λόγω θεραπεία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι γεννά ελπίδες σε χιλιάδες καρκινοπαθείς, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Η Ογκολογική Εταιρεία θεωρεί ότι η προβολή που έχει δοθεί δεν είναι αντικειμενική και δεν εξυπηρετεί τη σωστή ενημέρωση του κοινού. Ως εκ τούτου καλούνται οι ασθενείς να μην παρασύρονται από τίτλους εντυπωσιασμού, να ενημερώνονται για τις ενδείξεις χορήγησης θεραπειών είτε αυτές εμπίπτουν στα πλαίσια θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντηρίων γραμμών, είτε βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, οπότε θα πρέπει να εντάσσονται σε κλινικές μελέτες.

Τέλος η ΟΕΚ καλεί για ακόμα μια φορά τους δημοσιογράφους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αναφέρονται σε θέματα υγείας, αφού μέσω ενός τίτλου η ενός ρεπορτάζ μπορεί να προκαλέσουν αβάσιμα συναισθήματα ελπίδας σε ταλαιπωρημένους ασθενείς».

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top