Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση (οσφύ), ή και με επέκταση στο πόδι (ισχιαλγία) είναι πλέον πολύ συχνή και εμφανίζεται σε όλες τις  ηλικίες από 15 ετών και άνω. Θεωρείται, ότι το 95 % των ατόμων είχαν, έχουν, ή θα έχουν πόνο στη μέση τους. Υπάρχουν πολλά αίτια, που προκαλούν την πάθηση με συνηθέστερα την δισκοπάθεια και την αρθρίτιδα. Η προσεκτική κλινική εξέταση καθορίζει το αίτιο ενώ ο ακτινογραφικός έλεγχος επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση.

Η θεραπεία χωρίζεται σε 3 στάδια :

Φαρμακευτική αγωγή: Με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενίοτε συνδυαζόμενα με μυοχαλαρωτικά και ανάπαυση. Δεν έχει νόημα να συνεχίζουμε την θεραπεία πέραν των 10 ημερών, εάν δεν υπάρχει βελτίωση ή αν ο πόνος είναι εξαιρετικά έντονος. Η παράταση του πόνου από την αρχή της ασθένειας πέραν της μίας εβδομάδας, δημιουργεί μόνιμες βλάβες στη Σπονδυλική Στήλη. Ως εκ τούτου η αποτελεσματική και γρήγορη θεραπεία πρέπει να αρχίζει το συντομότερο δυνατόν.

Οι Ενδιάμεσες θεραπείες είναι το σύνολο των θεραπειών, που είναι επεμβατικές, αλλά όχι χειρουργικές. Υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το ποιες είναι αυτές. Εδώ αναφερόμαστε στην τοπική έγχυση φαρμάκων στο σημείο της βλάβης.

Τοπική έγχυση φαρμάκων: Εάν ο πόνος επιμένει, γίνονται στο σημείο του πόνου (της φλεγμονής) τοπικά αναισθητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα με ειδική τεχνική, που έχουν τοπική δράση. Είναι ότι καλύτερο, χωρίς κίνδυνο, διότι εξασφαλίζει θεαματικά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό, χωρίς καμία παρενέργεια. Φυσικά εφαρμόζεται από Χειρουργό Ορθοπεδικό, που είναι γνώστης της ανατομίας της περιοχής, λόγω της χειρουργικής του εμπειρίας.

Οι τοπικές εγχύσεις είναι τουλάχιστον δύο με κενό διάστημα μεταξύ τους 1 εβδομάδα. Μπορούν να επαναληφθούν στο μέλλον, εάν χρειαστεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ποσοστό επιτυχίας τους ξεπερνάει το 95% των περιπτώσεων. Το 5%, που άργησε να πάει στον ιατρό παραμένει στην ιδία κατάσταση που ήταν. Παρενέργειες δεν υπάρχουν.

Η έναρξη της θεραπείας αυτής μπορεί να γίνει και μόνο με την κλινική εξέταση του ασθενούς, από τον Χειρουργό Ορθοπεδικό. Η Αξονική ή η Μαγνητική τομογραφία, συνιστώνται, αλλά, δεν θεωρούνται απαραίτητες στην παρούσα φάση (οι τοπικές εγχύσεις γίνονται και στο αυχενικό σύνδρομο, όπως και σε παθήσεις αρθρώσεων πχ το γόνατο, ο ώμος κ.λπ.)

Επί επιμονής των ενοχλημάτων και μετά το δεύτερο στάδιο, κυρίως, όταν χάθηκε πολύτιμος χρόνος περιμένοντας, τότε και μόνον τότε τηρώντας τους κανόνες της χειρουργικής αντιμετώπισης ο ασθενής χειρουργείται.

Βασική αρχή μετά την έγχυση είναι ο περιορισμός της δραστηριότητας του ασθενούς, μέχρι την επανάληψη της.

Συντήρηση: Η συχνότητα των κρίσεων της οσφυαλγίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πάσχοντα. Η απώλεια βάρους και η καθημερινή άσκηση των κοιλιακών – ραχιαίων μυών μειώνουν την ένταση και τη συχνότητα τους.

Πότε χειρουργούμε

Το χειρουργείο είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση. Κανένα χειρουργείο σπονδυλικής στήλης δεν είναι τέλειο. Χειρουργούμε, όταν δεν βελτιώνεται ο πάσχων και αδυνατεί να σηκωθεί να περπατήσει, παρά τη χρήση όλων των υπολοίπων θεραπειών, αν έχει μουδιάσει το κάτω άκρο και δεν βελτιώνεται, ή αν έχει απώλεια ούρων ή κοπράνων (στη συγκεκριμένη περίπτωση το χειρουργείο θεωρείται εξαιρετικά επείγον). Στατιστικά μόλις ένα 5% των περιπτώσεων χρήζει χειρουργείου.

*H Δρ Δήμητρα Τογαντζή MD PhD είναι Χειρουργός Ορθοπεδικός, επιστημονικός συνεργάτης του American Medical Center και ανήκει στην επιστημονική ομάδα του Greek Orthopaedic. Τηλ: 97679358 Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top